Thursday, 28 June 2018

Nasi minyak sedap dengan PUSA GOLD 1121

Assalamualaikum chuolssss.

Buat ape tu? Tengah luncheon ke?? Kakak is kekenyangan makan nasi minyak pagi tadi. Semalam kawan2 suami datang so kakak masakkan nasi minyak. Entah la semalam jadi sedap pulak makan. Hehehe. Makan beramai ramai kot. Tapi itu lah kan, aku ni sejenis lupa amik gambar. Ppfffttttttt... !
Hari minggu haritu dah beli barang sayur sayur, tak tahu pulak ade tetamu nak datang minggu ni. Kebetulan hari Selasa tu Hanna mesej die nak datang. Aku pon ape lagi, cek peti ade timun dan carrot ade lagi. Potong siap siap buat acar. Cek cek barang cuka takde. Hmm belasah je lah gune cuka epal ni. Aku beli konon nak kurus. Kekekekeke. Tapi letak dalam acar tu jadi sedap la weh sebab die masam manis hujung2 giteww.

Esoknye terus g cari barang sepantas kilat kat HERO. Aku ni berjanji sangat dengan orang tapi lupe yg diri sendiri oncall. Hahahha. Tengah tengah masak ade sampel urgent. Sabooo je lah oiii. Aku tepek resepi la dulu eh. Mane tau kalau masak lagi nanti amik gambar pulak.
Aku masak jadi tak cukup hahahaha. Sebab diorang tambah berkali kali serius. 7 pot basmathi tu banyak tau tapi tak cukup utk 10 orang mkn.Nak bagi kawan lab rase pon dapat coettttt je.

RESIPI NASI MINYAK

10 org makan

Acar Timun

1 batang timun(potong 4,hiris nipis)
1 batang carrot(potong 4 hiris nipis)
1 biji bawang besar(hiris nipis)
1 biji cili merah besar(potong serong)
Cuka epal
2 sudu kecil Garam
2 sudu besar Gula

Cara-cara :

1. Gaul kan garam,gula, cuka, bawang besar, dan cili sampai larut.
2. Masukkan timun dan carrot yang telah dipotong.
3. Siap, simpan dalam peti.

Nasi minyak

2 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
Rempah 4 sekawan
5 sudu Sos tomato
1 cawan susu cair
7 pot beras PUSA GOLD 1121

Cara- cara :

1. Tumiskan Rempah 4 sekawan, masukkan bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan.
2. Masukkan sos tomato dan susu cair. Masak sekejap dan tutup api.
3. Rendam beras selama 20 minit. Kemudian, cuci beras bersih-bersih.
4. Ukur air beras dengan nisbah beras 1 : 1/4 air.
5. Masukkan ke dalam rice cooker.
6. Masukkan tumisan tadi.
7. Perasakan dengan garam.
8. Bila dah siap masak, hati hati gaul nasi tu ye. Jangan kasar. Basmathi mudah patah.

** Jangan lupe tekan rice cooker tu. Hhahahhahaha. Kang ade sejam pon tak masak.

Ayam Masak Merah

2 batang serai
Rempah pelaga dan bunga lawang
1 ekor ayam (ikutlah nak potong berapa pon )
8 biji bawang besar (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
Cili boh
1 tin tomato puri
6 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
Garam
Gula

1. Mula - mula goreng ayam dulu separuh masak. Saya suka gaul dengan garam je ayam tu. Takyah kunyit pon takpe.
2. Tumis pelaga, bunga lawang, dan serai. Lepas tu tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing. Saya suke amik bau mase tumis ni, akan ade beza kalau dah masak atau belum.
3. Masukkan cili boh. Saya agak agak je. Sebab tengok kaler dah cantik, saya tak letak dah.
4. Saya suka pakai minyak banyak sikit supaya cili betul betul masak. Jangan main main. Nanti orang sakit perut, naya je. Mak saya cakap kalau nak cili cepat masak boh garam siap siap. Masukkan tomato puri.
5. Lepas cili dah garing/masak, masukkan ayam yang dah di goreng tadi. Gaul sampai sebati.
6. Masukkan air sikit. Agak-agak tenggelam semua untuk masakkan ayam tadi.
7. Dalam 20 minit tu air kering saya tambah lagi sekali. Masa ni saya tambah sos tomato, sos cili, garam ke gula secukup rasa.
8. Renehkan sehingga sambal betul betul masak. Siaplah dapur yang penuh ngan minyak meletop ye.

Lepas tu semua dah siap la. Boleh hidang. Sayang sangat lupe nak amik gambo. Takpe lah nanti la lengkali amik gambo. Senang kan resipi ni. Pemalas macam saya pon boleh buat. Anda pasti boleh. Hahahahhahah. Jangan lupe try ye.

No comments:

Post a Comment